Home / Herstel ingreep na sterilisatie

Herstel ingreep na sterilisatie

Een hersteloperatie na vasectomie, ook wel vasovasostomie genoemd, is een chirurgische procedure om de zaadleiders weer aan elkaar te maken. Deze procedure wordt uitgevoerd als een man spijt krijgt van zijn vasectomie en opnieuw vruchtbaar wil worden.

De hersteloperatie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een kleine incisie in de balzak en zoekt de twee uiteinden van de zaadleiders op. De uiteinden van de zaadleiders worden schoongemaakt en weer aan elkaar gemaakt met een hechttechniek. De incisie wordt vervolgens gesloten met hechtingen.

De hersteloperatie duurt ongeveer een uur. De patiënt kan na de procedure meestal dezelfde dag weer naar huis.

Na de hersteloperatie

Na de hersteloperatie is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:

  • Draag een strakke onderbroek of zwembroek om de balzak te ondersteunen.
  • Neem de eerste paar dagen pijnstillers als nodig.
  • Vermijd zware inspanningen en contactsporten de eerste paar weken.
  • Controleer de wond regelmatig op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling en pijn.

De hersteloperatie heeft over het algemeen een goede prognose. De kans op succes is ongeveer 90%. De patiënt is na de procedure weer vruchtbaar.

Risico's van de hersteloperatie

Een hersteloperatie na vasectomie is een relatief veilige procedure, maar er zijn enkele risico's verbonden aan de ingreep. Deze risico's zijn:

  • Infectie: Dit is het meest voorkomende risico bij een hersteloperatie na vasectomie. De infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën die in de wond terechtkomen. De symptomen van een infectie zijn roodheid, zwelling, pijn en koorts.
  • Bloeding: Bloeding kan optreden tijdens of na de operatie. De bloeding kan worden veroorzaakt door een beschadiging van een bloedvat. De symptomen van een bloeding zijn bloed in de urine of een zwelling in de balzak.
  • Littekenweefsel: Littekenweefsel kan zich vormen rond de wond. Het littekenweefsel kan de zaadleiders belemmeren en leiden tot vernieuwde onvruchtbaarheid.
  • Ontsteking van de zaadleiders: Dit kan optreden als de zaadleiders niet goed zijn aan elkaar gemaakt. De ontsteking kan leiden tot pijn, zwelling en koorts.
  • Vernieuwde onvruchtbaarheid: Dit kan optreden als de zaadleiders niet goed zijn aan elkaar gemaakt of als er littekenweefsel is gevormd rond de wond. De kans op vernieuwde onvruchtbaarheid is ongeveer 10%.

De patiënt moet deze risico's met zijn arts bespreken voordat hij besluit tot een hersteloperatie.

Inhoud

De behandeling is op korte termijn mogelijk en "all-in"

YourologY is een bedrijf van Hans van Berkel, uroloog-ondernemer met ruim 30 jaar praktijkervaring.

Veelgestelde vragen

Het voorkomend plannen van de ingreep. expand_more
Is een vasectomie omkeerbaar? expand_more
Wat zijn de risico's en complicaties van een vasectomie? expand_more
Is een vasectomie pijnlijk? expand_more
Hoe effectief is een vasectomie als anticonceptiemethode? expand_more