Home / Behandeling

De sterilisatie-behandeling bij de man; de verdoving en de ingreep

Voor de ingreep

Bereid je rustig voor en laat je begeleiden en vervoeren. Het is aan te raden het schaamhaar en de balzak te scheren of kort te trimmen. Neem eventueel thuis of onderweg al (een half uur van tevoren) 1 gram paracetamol of 500 mg naproxen.

Tijdens de ingreep

Lokale plaatselijke verdoving is ruim voldoende. Gedurende de ingreep kun je een zeurend gevoel hebben in de bal, lies en onderbuik. Dit gevoel kan soms enkele uren tot enkele dagen na de ingreep aanhouden. De ingreep duurt tien tot vijftien minuten, exclusief voorbereiden en nazorg.

Na de verdoving worden de zaadleiders via één of twee kleine huidopeningen in de balzak één voor één even naar buiten gebracht en doorgenomen. Aan de bovenzijde wordt de zaadleider afgebonden en aan de andere kant wordt een stuk zaadleider van ruim 1 cm verwijderd en wordt de rest-zaadleider ook nog eens in de andere richting van de bal dubbelgevouwen en dubbel onderbonden.

De wondjes (meestal 1) worden gehecht. Mochten de wondrandjes wat nabloeden, druk deze dan vijf minuten tegen elkaar tot het droogvalt. Je hoeft je in deze situatie niet ongerust te maken.

Na de ingreep

Er wordt in principe geen wondcontrole afspraak gemaakt op de praktijk. Wanneer je echter veel pijn hebt, koorts krijgt of je om een andere reden zorgen maakt, kun je altijd contact opnemen met YourologY. Het telefoonnummer staat op het visitekaartje dat je krijgt na de ingreep. Daags na de ingreep ben ik altijd bereikbaar.

Na de ingreep raad ik je aan om 1 of nog beter, 2 strakke onderbroeken aan te doen. Je kunt een icepack plaatsen tussen de onderbroeken; dat verlicht de gevoeligheid en verminderd de bloeduitstorting. Je draagt je balzak hoog tegen je lichaam de eerste dagen. Je houdt rust, dus geen sport of seks gedurende de eerste 2 weken. Je krijgt meteen de brief voor de huisarts mee om zelf even bij de huisarts af te geven en je krijgt de factuur mee. Je kunt die zelf declareren bij je verzekeraar als je aanvullend verzekerd bent en indien je dat vooraf met je verzekeraar besproken hebt. 

Na de ingreep krijg je mijn telefoonnummer zodat je me altijd kunt bereiken, voor het geval dat…

Controle test na de ingreep

We testen het zaadvocht na 3 maanden en 25 zaadlozingen. Er is een kans van 0-2% dat er toch nog (levende) zaadcellen in het sperma zitten. In dat geval word je opnieuw getest na 2 maanden. Zelden moet er opnieuw worden geopereerd. Als dat nodig is dan is de ingreep zonder extra kosten.  

In een héél enkel geval (0,02-0,2%) komt het voor dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien (re-kanalisatie), soms na jaren. Je kunt dan weer vruchtbaar worden en een zwangerschap veroorzaken. Bij het ondergaan van de ingreep accepteer je deze kleine kans op zwangerschap. Bij gebruik van de pil of spiraaltje is er overigens een grotere zwangerschapskans. De ingreep kan dan eventueel nog een keer plaatsvinden, zonder extra kosten (mits je natuurlijk eerder door mij geholpen bent), waarbij hernieuwd een stuk van de zaadleider wordt verwijderd.  

Inhoud

De behandeling is op korte termijn mogelijk en "all-in"

YourologY is een bedrijf van Hans van Berkel, uroloog-ondernemer met ruim 30 jaar praktijkervaring.

Veelgestelde vragen

Het voorkomend plannen van de ingreep. expand_more
Is een vasectomie omkeerbaar? expand_more
Wat zijn de risico's en complicaties van een vasectomie? expand_more
Is een vasectomie pijnlijk? expand_more
Hoe effectief is een vasectomie als anticonceptiemethode? expand_more